niedziela, 17 lutego 2013

Włoski smakołyk

Gianduja

Nazwa dziwna, wiem. Lecz zapewniam Was,że każdy smakosz czekolady pokocha ten włoski smakołyk. Co to jest? Gianduja to najprościej mówiąc masa z orzechów laskowych. Zawiera ok. 45% orzechów reszta to mleczna czekolada. Są różne rodzaje. Niektóre mają lekki owocowy posmak. Istnieje też wersja kiedy w masie zatopione są całe orzechy laskowe.

Trochę historii: Gianduja powstała w 1852 roku. Wymyślił ją  pan Caffarel, który w 1826 przerobił swoją farbiarnię na czekoladową manufakturę. Rewolucja polegała na zastąpieniu części kakao w kremie czekoladowym lokalnymi orzechami laskowymi.

 

 Oryginalna włoska Gianduja z samego Rzymu ; )

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

- nie bawię się w "obserwacje za obserwację". Jeśli podoba Ci się mój blog dodaj się do czytelników
- każdy komentarz motywuje mnie do dalszego pisania
- Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i każdy z osobna ;)